سه شنبه, ۵ حمل ۱۴۰۴

در راستای همگرایی منطقه‌ای

یییی

بیانیه پایانی نشست اسلام‌آباد: آن‌هایی که با آموزش زنان مخالفت می‌کنند از دایره امت اسلامی خارج هستند

13 January 2025

علمای برجسته و شخصیت‌های شناخته‌شده جهان اسلام در پایان «کنفرانس بین‌المللی آموزش دختران در جوامع مسلمان» اعلام کردند که مخالفت با علم‌آموزی زنان، هیچ‌گونه مبنای شرعی و دینی ندارد.
آنان با صدور بیانیه‌ای گفتند آن‌هایی‌که با آموزش زنان، مخالفت می‌کنند، از دایره اسلام خارج هستند.
علمای جهان اسلام پس از پایان کنفرانس روز یک شنبه با صدور بیانیه‌ای، ضمن حمایت از حق آموزش و تحصیل دختران و زنان، گفتند هرکی این اصول دینی اسلامی مستحکم را رد یا با آن مخالفت کند، طبق اجماع علمای جهان اسلام، از دایره امت اسلامی خارج می‌شود.
کنفرانس بین‌المللی آموزش دختران در جوامع مسلمان روزهای شنبه و یکشنبه در اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان، برگزار شد. در این کنفرانس، بیش از ۱۵۰ عالم دینی و مذهبی، به شمول شماری از وزرا، سفرا، دانشمندان و نمایندگان سازمان‌های معتبری نظیر سازمان همکاری اسلامی، یونسکو، یونیسف و بانک جهانی شرکت داشتند.
این کنفرانس درحالی برگزار شد که با برگشت طالبان به قدرت در افغانستان، هرگونه آموزش و تحصیل زنان ممنوع گردیده است.
جامعه بین‌المللی در سه سال و اندی، کشورهای اسلامی را سرزنش می‌کردند که اقدام عملی و اثربخش در خصوص قانع‌سازی طالبان برای بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی زنان انجام نداده‌اند. طالبان همواره تاکید دارند که اقدامات آنان در پرتو شریعت اسلامی و ارزش‌های فرهنگی افغانستان صورت می گیرد.
اما علمای جهان اسلام در بیانیه مشترک تاکید کردند که «علم‌آموزی بر هر زن و مرد مسلمان واجب است و مخالفت با علم و دانش، هیچ ارتباطی با اصول و ارزش‌های اسلامی ندارد.»
آنان هشدار دادند که تفاسیر نادرست از متون شرعی می‌تواند باورهای غلط درباره آموزش زنان را مشروع جلوه دهد. آنان بر بر ضرورت پایان دادن به این سوءتعبیرها و تفاسیر نادرست تاکید کردند.
علمای حاضر در این کنفرانس تصریح کردند: «آموزش دختران نه تنها یک وظیفه دینی است، بلکه یک ضرورت اجتماعی فوری محسوب می‌شود. این حق بنیادی توسط قوانین الهی تضمین شده و در تعالیم اسلامی به‌صراحت مورد تاکید قرار گرفته است.»
آنان همچنین اظهار داشتند که زنان تحصیل‌کرده نقش اساسی در پیشرفت خانواده‌ها و جوامع توسعه‌یافته دارند و می‌توانند در تقویت صلح جهانی، مقابله با افراط‌گرایی، خشونت و جرم، نقش موثر ایفا کنند.
شرکت‌کنندگان این نشست تاکید کردند که نظریات و فتواهایی که مخالفت با آموزش زنان را توجیه می‌کنند، اغلب ریشه در تعصبات فرهنگی و اجتماعی دارند و این تعصبات، به محرومیت و تبعیض علیه زنان دامن می‌زند. آنان چنین اقداماتی را سوءاستفاده از اصول دینی دانستند که برای مشروعیت‌بخشی به سیاست‌های تبعیض‌آمیز به‌کار گرفته می‌شوند.
رهبران جوامع مسلمان خواستار ارایه بورسیه‌های تحصیلی برای دختران و زنانی شدند که تحت تاثیر فقر، بحران‌ها و چالش‌های فرهنگی و اجتماعی قرار دارند.
در بیانیه پایانی این کنفرانس آمده است: «هر کسی که این اصول اسلامی مستحکم را رد یا با آن مخالفت کند، بر اساس اجماع علمای حاضر در این گردهمایی، از دایر امت اسلامی خارج است. ایدیولوژی چنین افرادی، چه به‌صورت فردی، نهادی یا سازمانی، مردود است و باید کنار گذاشته شود.»
علمای جهان اسلام در پایان از همتایان خود در کشورهای اسلامی خواستند که برای پایان دادن به سوءبرداشت از اسلام و نقض حقوق زنان، اقدام عملی و موثر انجام دهند.
اسلام‌آباد از طالبان نیز برای شرکت در این نشست دعوت به عمل آورد، اما طالبان از حضور و مشارکت در کنفرانس علمای جهان اسلام امتناع کرد.