چهارشنبه, ۲۶ ثور ۱۴۰۳

در راستای همگرایی منطقه‌ای

1

پایان امپراطور مدرن جاپان

05 January 2019

سارا هایتاور تحلیلگر مستقل سیاسی در مصاحبه با اسپوتنیک به بررسی اوضاع و شرایط جاپان در دوره امپراطوری آکیهیتو و مقایسه آن با دوره امپراطور قبلی یعنی هیروهیتو پرداخته است.

زمانی که آکیهیتو امپراطور جاپان سخنرانی پایانی خود را چهارشنبه گذشته 2 جنوری در سال جدید میلادی ایراد کرد، بیش از 154 هزار نفر در کاخ امپراطوری شرکت داشتند و بسیاری از آنها اشک می ریختند.

آکیهیتوی 85 ساله نخستین امپراطور در تاریخ مدرن جاپان است که از قدرت کناره گیری کرده و امور را به دست پسرش ناروهیتو واگذار می کند.

دوران هیروهیتو پدر آکیهیتو همزمان با تغییرات محسوس و ملموسی در جاپان بود از جمله ایجاد یک اقتصاد حباب گونه با رشد 15 درصدی در سال در طول دهه 1960 میلادی.

سارا هایتاور بر این باور است که دوران امپراطوری آکیهیتو بهتر از دوران امپراطوری پدرش بوده است چرا که جاپان در این دوره به یکی از موفق ترین و پیشرفته ترین اقتصادهای جهان تبدیل شده است.

وی در ادامه گفت: دوره امپراطوری آکیهیتو یک دوران جدید در تاریخ معاصر جاپان بوده است. در دوران امپراطوری وی جاپان به دنبال دستیابی به صلح و امنیت بود. دوران امپراطوری آکیهیتو همزمان با وقوع معجزه اقتصادی جاپان بود.

ولی علی رغم این دیدگاه ، بسیاری از مردم جاپان دوران امپراطوری آکیهیتو را ، سال های از دست رفته و سوخته برای این کشور می دانند.

هیروهیتو زمانی که در سال 1926 میلادی به امپراطوری جاپان رسید تنها 24 سال سن داشت. دوران امپراطوری وی همزمان با جنگ های بزرگ جهانی و منطقه ای در دهه های 1930 و 1940 میلادی بود. مردم جاپان برای نخستین بار در اگست 1945 میلادی صدای هیروهیتو را شنیدند. آن هم زمانی که امپراطور جاپان در یک پیام رادیویی تسلیم شدن جاپان در جنگ جهانی دوم پس از بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی را اعلام کرد.

پس از پایان جنگ جهانی دوم، امریکا تصمیم گرفت تا همچنان هیروهیتو را در قدرت نگه دارد. آمریکا از این مساله نگران بود که اگر امپراطوری جاپان با فروپاشی روبرو شود، کمونیست ها قدرت را در دست بگیرند.

به این ترتیب هیروهیتو به مدت 44 سال دیگر امپراطور جاپان باقی ماند. در دوره امپراطوری هیروهیتو، اقتصاد جاپان نه تنها توانست خسارات و ویرانی های ناشی از جنگ جهانی دوم را جبران و بازسازی کند، بلکه با رشد اقتصادی خیره کننده ای روبرو شد.

آکیهیتو در سال 1989 میلادی به قدرت رسید و اقتصاد جاپان در اوایل دهه 1990 میلادی با رکود محسوسی روبرو شد، آن هم در شرایطی که اقتصاد چین در حال قدرت نمایی و رشد و رونق بود.

در سال 1995 میلادی 12 نفر بر اثر انتشار گاز سارین در متروی توکیو توسط اعضای گروه موسوم به “آئوم شین ریکیو” کشته شدند. این مساله منجر به آن شد تا دوره امپراطوری آکیهیتو موسوم به “نسل سوخته و از دست رفته” مشهور شود.

خانم هایتاور در ادامه افزود: حادثه متروی توکیو همراه با وقوع قتل های زنجیره ای توسط تسوتومو میازاکی، سربریدن یک دختر دانش آموز 14 ساله در یک مدرسه، قتل یک دانش آموز 11 ساله توسط هم کلاسی اش، و سایر اتفاقات و حوادث تلخ، نشانگر عمق فاجعه های اقتصادی، فرهنگی در جامعه جاپان بود . فاجعه متروی توکیو نشان داد که مردم جاپان حتی از سوی هم وطنان خود نیز در امنیت و آرامش نیستند.

این تحلیلگر سیاسی تاکید کرد: به نظر من جاپان امروز بیشتر از آغاز دوره امپراطوری آکیهیتو، احساسات ملی گرایانه قوی تری دارد. سیاست های شینزو آبه نخست وزیر جاپان نیز تاثیر مهمی در تقویت احساسات ملی گرایانه داشته است.

امپراطوری,جاپان,مدرن