دوشنبه, ۱۷ ثور ۱۴۰۳

در راستای همگرایی منطقه‌ای

69991201_2384151608327734_1936107128880103424_o

اشرف‌غنی: پس از حملۀ شوروی ۲۴۰ میلیارد دالر خساره کردیم

26 October 2019

رییس‌جمهور غنی دیروز در هجدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم انسلاک در شهر باکو پایتخت آذربایجان گفت که آماده‌گی «عام و تام» برای گفت‌وگو با طالبان دارند.

به گزارش خبرگزاری کشور به نقل از ارگ، رییس جمهور غنی گفت که مردم افغانستان از چهل سال بدین‌سو با دنیایی از آشفتگی و بی‌نظمی مقابل شده است و به عنوان میدان به خاطر خلق یکی از بزرگ‌ترین فجایع زمان، مورد استفاده قرار گرفته است. وی افزود که افغانستان یکی از اعضای جنبش عدم انسلاک و حامی سرسخت بی‌‌طرفی بود، اما تجاوز شوروی به افغانستان در ۱۹۷۹، سقف زندگی‌های ما را فرو نشاند. سطح و اندازه ویرانی که مردم ما متقبل شدند، وحشتناک است؛ یک و نیم میلیون شهید، یک میلیون معلول، حدود ده میلیون تن مهاجر و میلیون‌ها تن بیجاشده داخلی. بر اساس تخمین بانک جهانی، هزینۀ خساراتی که افغانستان در عرصه زیربنایی و فرصت‌های از دست رفته بین سال‌های ۱۹۷۸ الی ۲۰۰۱ متقبل شده، بالغ بر ۲۴۰ میلیارد دالر است.

اشرف غنی ضمن ابراز تشکر از کمک و همکاری های شرکای افغانستان در سازمان ناتو و خارج از آن، گفت که با انتقال مسؤولیت های امنیتی به نیروهای افغان در جنوری سال ۲۰۱۵، تلفات نیروهای امریکایی از آن زمان تاکنون کاهش قابل ملاحظه یافته است و نیروهای امنیتی و دفاعی افغان، ۹۰ درصد عملیات‌ها را به تنهایی انجام می‌دهند.

او افزود، در صورتی که طالبان و حامیان‌شان پیشنهاد صلح ما را می‌پذیرفتند، شمار قوای بین‌المللی بیشتر از اکنون کاهش می‌یافت. متأسفانه، طالبان که پناهگاه‌ها، مواد مخدر و روابط شان با شبکه‌های تروریستی در سطح بین‌المللی امکان فعالیت را برایشان میسر می‌سازد، کشتار را در مقابل غیرنظامیان افغان به راه انداخته و در حال توسعه تفکر خشونت و ویرانگری به خاطر نابود ساختن ما، هستند.

رییس جمهور غنی گفت: “به همین منظور تامین صلح پایدار از اولویت های اساسی حکومت افغانستان است و ما کاملاً برای آوردن صلح برای مردم افغانستان و منطقه متعهد هستیم.” وی افزود که افغانستان بر اساس اصول و قواعد جنبش عدم انسلاک دست دوستی به تمام همسایگان خویش داد است و مجدداً پیشنهاد صلح مان را برای طالبان، پیشکش می‌نمائیم.

اشرف غنی، مردم سالاری، توانمند شدن نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان، تغییر نسلی و مبدل شدن افغانستان به چهارراه اقصادی آسیا را، تغییراتی خواند که افغانستان امروز را از افغانستان هجده سال قبل متفاوت ساخته است. وی افزود که در افغانستان مردم سالاری جان گرفته است و ما سال گذشته انتخابات پارلمانی را موفقانه انجام دادیم و همچنان ماه گذشته شفاف ترین انتخابات ریاست جمهوری را برگزار کردیم که در روزهای آینده نتایج آن اعلان می‌شود.

آقای غنی اظهار داشت که ما مسئول امنیت خود هستیم، نیروهای دلیر امنیتی و دفاعی افغانستان با شجاعت قربانی های زیادی را متقبل شده اند تا امنیت و آزادی مردم افغانستان را تامین نمایند. وی افزود که حاکمیت قانون و حکومتداری در افغانستان بنا گذاشته شده است و تمام روابط ما در چارچوب قانون اساسی شکل گرفته است.

 

رییس جمهور غنی به اعضای جنبش عدم انسلاک اذعان داشت که افغانستان در حال تحول به چهارراه اقتصادی منطقه است. یک کشور محاط به خشکه حالا افتخار دارد که به یک مرکز اتصال آسیای میانه و آسیای جنوبی مبدل می شود. وی افزود که افغان ها، حالا به نمایندگی از خودشان حرف می زنند و دیدگاه های شان را در عرصه های مختلف و در سطوح مختلف بیان می کنند.

رییس جمهور غنی گفت که با توجه به این همه تغییرات، افغان ها آمادگی عام و تام دارند تا پروسه صلح به رهبری و مالکیت افغان ها را رهبری کنند، مردم و حکومت افغانستان در تبانی با تمام شرکا پروسه صلح را به پیش خواهد برد تا به یک صلح پایدار بیانجامد.

رییس جمهور همچنان گفت که ما در جستجوی خودکفای کشور خویش نیز هستیم، ما توانایی بلند بردن عواید خویش را تا ۹۰ درصد داریم. در کوتاه مدت افغانستان مردم سالار، امن و باثبات سرمایه یی برای کشورهای همسایه و شرکای آسیایی خواهد بود و همچنان شریک با اعتماد جامعه جهانی و جنبش عدم انسلاک خواهد بود.

 

رییس جمهور با تاکید گفت، در صورتی که به شکل مثبت عدم انسلاک، معنی اصلی بی طرفی و به قواعد بازی که خودمان ۶۰ سال قبل بنا نهادیم، پابند باشیم؛ پس افغانستان نباید به عنوان میدان جنگ نیابتی نیروها، میدان برای صادرات عناصر ناخواسته از کشورهای همسایه و جهان، استفاده شود. وی افزود که ما حق زندگی در صلح و رفاه را داریم و این هدف خویش را برآورده می سازیم.

رییس جمهور غنی در بخشی از صحبت‌هایش موفقیت های قابل ملاحظه جنبش عدم انسلاک را پس از تاسیس برشمرد و گفت که متأسفانه، ما شاهد ناکامی‌های بسیاری نیز بوده‌ایم. سرنگونی یوگسلاویای سابق و به تعقیب آن تصفیه قومی و قتل عام در رواندا از جمله حوادثی بود که نقض‌ ارزش‌های بشری و وقار انسانی را در پی داشت، از همه ناکامی ها باید درس آموخت.

 

 

اشرف غنی,باکو,جنبش عدم انسلاک