سه شنبه, ۱۸ ثور ۱۴۰۳

در راستای همگرایی منطقه‌ای

1

رييس اجراييه: پاكستان در پی برائت دادن خويش است

14 February 2019

رییس اجراییه کشور در واکنش به احتمال دیدار عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان با طالبان، می‌گوید که پاکستان می‌کوشد نشان بدهد که نماینده‌گان طالبان بیرون از پاکستان استند و اکنون برای گفت وگو به آن کشور می‌روند.

داكتر عبدالله عبدالله، به طلوع‌نیوز گفت كه  واقعیت این است که تمامی رهبران و شوراهای طالبان در پاکستان هستند و هرگاه اسلام‌آباد بخواهد به آنان دستور می‌دهد و آنان گفت وگو می‌کنند. وي تصريح كرد: این کوششی است که پاکستان خودش را برات بدهد از این که نماینده‌های طالبان در بیرون هستند و حالا میایند و با ما مذاکره می‌‎کنند؛ تمام بزرگان طالبان و شوراهای شان در پاکستان استند و در آنجا فعال هستند و اگر خواسته باشند به آن‌ها توصیه‌یی داشته باشند، بسیار افراد موثری رهبری طالبان را می‌توانند همراه شان تماس بگیرند و هدایات لازم را برای شان بدهند.»

قرار است نماینده‎گان طالبان، به روز دوشنبۀ هفتۀ آینده با عمران خان در اسلام‌آباد دیدار کنند. همزمان با این دیدار، گروه طالبان با زلمی خلیل‌زاد نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان نیز دیداری خواهند داشت.

در همین حال، وحید مژده، فعال سیاسی می‌گوید که در این دیدارها، شماری از اعضای طالبان که عضویت دفتر قطر را ندارند نیز شرکت خواهند کرد.

او در این باره افزود: «در این‌جا نام برخی از افرادی گرفته شده‌است که آنان عضو دفتر قطر نیستند که از این میان آقای امیرخان متقی که رییس دفتر ملاهبت‌الله است، مولوی عبدالطیف منصور و همچنان پسر مولوی خالص از جمله افرادی هستند که تازه در ترکییب اضافه شده‌اند و اینان نیز در دیدار شامل هستند.»

طالبان، تاکنون چهار بار با نماینده‌گان ایالات متحدۀ امریکا دیدار کرده‌اند و هفتۀ پیش، با سیاسیون افغانستان در مسکو دیدار کردند.

پس از برگزاری نشست دو روزۀ مسکو، حکومت افغانستان ازبهر حضور نماینده‌گان طالبان در این نشست، به سازمان ملل شکایت کرد. حکومت افغانستان می‌گویند نماینده‌گان طالبان که در نشست مسکو شرکت کرده بودند، در فهرست سیاه سازمان ملل قرار دارند و اجازه ندارند آزادانه سفر کنند.

اما اکنون این کار حکومت افغانستان، با انتقاد روسیه روبه‌رو شده‌است.

آلبرت خوریف،  معاون سفیر روسیه در کابل می‌گوید: «یک نامه شکایتی به سازمان ملل روان کرده‌اند در رابطه به حضور طالبان در نشست مسکو؛ سه ماه پیش این هیئت در مسکو و یک و نیم ماه پیش در ابوظبی بودند و حکومت هیچ واکنشی نشان نداده است.»

اما، نصیر اندیشه، معین وزارت خارجۀ افغانستان در این باره چنین می‌گوید: «این برخاسته از حق حاکمیت یک دولت است که چه وقت اعتراض کند و چه وقت اعتراض نکند و کسی گفته نمی‌تواند که چرا اعتراض نکردید.»

با این همه، وزارت خارجۀ امریکا می‌گوید که دربارۀ دیدار طالبان با زلمی خلیل‌زاد دعوت نامه رسمی دریافت نکرده‌است.

افغانستان