پنج شنبه, ۲۷ ثور ۱۴۰۳

در راستای همگرایی منطقه‌ای

79373039_2574013576008202_6561434105173508096_o

هشتمین کنفرانس قلب آسیا- پروسۀ استانبول برگزار شد/ غنی: تکت‌های انتخاباتی از قوانین انتخاباتی تبعیت کنند

09 December 2019

هشتمین کنفرانس قلب آسیا- پروسۀ استانبول امروز(دوشنبه) تحت عنوان “صلح، مشارکت و رفاه” با حضور رؤسای جمهور افغانستان و ترکیه و وزرای خارجۀ شماری از کشورهای منطقه و جهان برگزار شد.

در این کنفرانس، اشرف‌غنی رییس جمور افغانستان گفت که ترکیه نقش بارز را در سکتور امنیتی افغانستان از سال ۲۰۰۱ بازی کرده و تا امروز ادامه دارد و این کشور در عرصۀ همکاری های اقتصادی در کنار ما بوده است.

او از تلاش‌های مشترک افغانستان با شرکای بین المللی در راستای اتصال منطقوی یادآوری نمود و از آذربایجان، چین، قزاقستان، قرغزیستان، روسیه، تاجیکستان، هند، ترکیه و ترکمنستان بخاطر باز نمودن دهلیزهای تجارتی و ترانزیتی به شمول راه لاجورد و راه ابریشم با چین تشکر کرده، گفت که این دهلیزها افغانستان را قادر ساخت که برای نخستین بار در سال ۲۰۱۹ یک میلیارد افغانی صادرات داشته باشد.

اشرف غنی از هند و ایران بخاطر مبدل کردن بندر چابهار به واقعیت تشکر کرد و از ایالات متحدۀ امریکا برای اینکه بندر چابهار را از تعزیرات خویش بیرون نمود، نیز ابراز امتنان نمود.

رییس جمهور غنی تصریح کرد که محصولات افغانستان به مارکیت های جدید رسیده است و جلغوزۀ افغانستان به چین صادر شد و همچنان میوه و سبزیجات ما به هند و میوۀ خشک ما به کانادا، فنلند، آلمان، بریتانیا و سایر کشورها صادر گردید.

وی گفت که ما به هدف انتقال انرژی آسیای مرکزی به آسیای جنوبی یک گام نزدیکتر شده ایم، پایپ لاین تاپی به مرزهای افغانستان در هرات رسیده است و کار ساخت آن در کشور ما در سال آینده آغاز خواهد شد.

اشرف‌غنی از عربستان سعودی و امارات متحدۀ عربی در عرصۀ امنیتی و گفتمان جامع در خصوص تجارت و سرمایه گذاری با افغانستان، تشکر کرد و افزود که در سفر اخیر خویش به پاکستان، دیدگاه همکاری های اقتصادی و آرزومندی حکومت و مردم افغانستان را بخاطر ضمانت برنامه های بزرگ اقتصادی منطقوی و پروژه های تجارتی و ترانزیتی بیان کردم.

رییس جمهور غنی گفت که حکومات کشورهای اشتراک کنندۀ کنفرانس قلب آسیا، از کنفرانس توکیو در سال ۲۰۰۲ تا کنفرانس ژنیو در سال ۲۰۱۸، از افغانستان حمایت کردند که نقش مثبت در زندگی مردم افغانستان داشته است.

رییس جمهور غنی از تهدیدهای تروریزم فرامنطقوی و سازمان های فرامنطقوی جرمی به ویژه مواد مخدر به عنوان عوامل بی ثباتی، خشونت و ویرانی یاد کرده، گفت که این تهدیدات درازمدت به پاسخ های هماهنگ و مسئولیت پذیری مشترک نیاز دارد و من به این باورم که به استثنای موارد اندک، در این خصوص پاسخ ما به عنوان دولت ها، کُند، پراکنده و کوتاه مدت بوده است.

آقای غنی با اشاره به اینکه افغانستان در قرون ۱۹ و ۲۰ یک پیوند گمشده در سیستم زیربناهای بوده که آسیای مرکزی و جنوبی و شرق و غرب آسیا را با هم متصل می سازد، گفت: اکنون افغانستان به عنوان اتصال دهندۀ اورآسیای بزرگ با استفاده از پایپ لاین های انتقال گاز و تیل، تمدید خط آهن و احداث شاهراه ها و شبکۀ فایبر نوری مبدل شده است که منفعت های فراوان را برای منطقه به ارمغان می آورد. وی در خصوص ظرفیت های افغانستان در عرصه های تولید انرژی آبی، آفتابی و بادی نیز صحبت نمود.

او پیشنهادات خویش را در رابطه به اینکه چگونه با تهدیدها مبارزه مشترک صورت گیرد و از فرصت های انکشافی استفاده شود، بیان کرد و گفت که ما باید درس های را که از همکاری های منطقوی و دولت سازی آموخته ایم، با همدیگر شریک سازیم.

رییس جمهور غنی افزود که با وقوع تراژیدی یازدهم سپتامبر، یک اجماع ویژۀ جهانی بخاطر افغانستان باثبات، دموکراتیک و مرفه به میان آمد و امروز منافع مشترک ما ایجاب می کند که اجماع خود را تجدید نمائیم. ما مردم افغانستان می خواهیم که کشور خود را به عنوان بستر همکاری های منطقوی و بین المللی، نه میدان رقابت های منافع کوتاه مدت و جنگ های نیابتی ویرانگر مشاهده کنیم.

رییس جمهور تاکید کرد که نیاز است تا اندازه و دورنمای همکاری خویش را در عرصه مبارزه با تروریزم گسترش دهیم. وی از شکست های پیهم داعش در شرق افغانستان و از بین رفتن رهبران القاعده یادآوری کرد و گفت که این رهبران القاعده، شهروندان خارجی به ویژه از کشور پاکستان بودند.

آقای غنی گفت که تجربۀ شما در راستای مبارزه با فقر برای ما مهم است و از جامعۀ بین المللی خواست تا نهادهای تعلیمی، تحصیلی و تکنالوژی شان را از طریق آموزش از راه دور با افغانستان عیار سازند تا ما بتوانیم در عرصه تربیۀ سرمایۀ بشری بخاطر مدیریت منابع طبیعی و سرمایه که موقعیت در اختیار ما قرار داده، موفق شویم.

اشرف غنی خاطرنشان کرد که در هشت ماه گذشته نیروهای دفاعی و امنیتی ما از حالت دفاعی به حالت تهاجمی آمده اند و نه تنها فشار زیاد را بالای طالبان وارد کرده اند، بلکه هشت ولسوالی را که برای یک دهه در تسلط طالبان بود، از کنترول آنان خارج ساخته اند.

وی گفت که ما نیروهای خاص و کماندو را دو برابر و قوای هوایی خویش را سه برابر ساختیم که در نتیجه ۹۶ درصد عملیات ها در سال جاری از سوی نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان اجرا گردید. وی افزود که در وزارت امور داخله امسال در حدود ۵۰ میلیارد افغانی صرفه جویی شد.

او گفت: ما امیدواریم که شفافیت انتخابات، اعتبار آن را حتمی سازد و همچنان تکت های انتخاباتی از قوانین و مقررات کمیسیون مستقل انتخابات پیروی نمایند.

رییس جمهور غنی از تلاش‌های صلح افغانستان به ویژه پلان هفت ماده ای صلح یادآوری کرد و پیشنهاد ایجاد “گروه مشورتی متحدین” را که یک تیم کاری متشکل از نمایندگان خاص یا مشاورین امنیت ملی باشد، مطرح نمود.

وی افزود: من از اعضای این گروه دعوت می کنم که در یک کنفرانس در کابل اشتراک نمایند تا در خصوص تلاش های گذشته در زمینۀ صلح و درس های آموخته شده صحبت نموده و به یک اجماع بخاطر حرکت به جلو برسند.

اشرف غنی همچنان گفت که حکومت ما بحیث یک بخشی از این گروه مشورتی، از شما خواهش می‌کند تا با ما در راستای میزبانی گفتمان بین الافغانی که اطمینان از پابرجا‌بودن جریان گفتمان صلح و باز بودن مجراهای ارتباطی بین جوانب دخیل در جنگ است، همکاری نمایید.

صلح افغانستان باید به هر قیمت حمایت شود

در این کنفرانس رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه گفت که اگر ما به هشت سال گذشته نظر اندازیم، خواهیم دانست که از آغاز پروسۀ استانبول تا اکنون به گونۀ درست پیش رفته‌ایم.

وی گفت که از تلاش های حکومت و مردم این کشور باید حمایت صورت گیرد و هرگز اجاره ندهیم که پیشرفت ها و دستآوردهای هژده سال گذشتۀ افغانستان، نابود گردد.

او تصریح کرد که ما باید حمایت و کمک‌های خود را از حکومت و مردم افغانستان نسبت به هر زمان دیگر بیشتر سازیم و افزود که صلح افغانستان باید به هر قیمت حمایت شود و مشترکاً تلاش صورت گیرد تا گروه های تروریستی در افغانستان نابود شوند و زمینه برای تطبیق پروژه های بزرگ منطقوی و سرمایه گذاری های خصوصی در این کشور، فراهم گردد.

اردوغان خاطرنشان کرد که ما از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان حمایت خویش را ادامه می دهیم و باید علیه مواد مخدر مبارزه نمائیم و تا زمانی که نیاز باشد، باید در کنار افغان ها باشیم و از آنان حمایت کنیم.

رییس جمهور ترکیه گفت که پروسۀ استانبول چارچوب اساسی برای صلح و گسترش همکاری است و باید هدف ما این باشد که از این طریق به حل مشکلات و چالش های منطقوی بپردازیم.

وی افزود که در اتحاد برکت و در بی اتفاقی ناکامی نهفته است و ما می توانیم مشکلات منطقوی را با همکاری مشترک حل نمائیم و اگر همبستگی داشته باشیم و متفقاً عمل کنیم، این مشکلات به هر اندازۀ که دشوار باشد، می توانیم بر آن فایق آئیم.

رجب طیب اردوغان تصریح کرد که پروسۀ استانبول یک مدل بی نظیر همکاری منطقوی است و این پروسه باید ادامه یابد.

اردوغان,اشرف غنی,پروسۀ استانبول,ترکیه,کنفرانس قلب آسیا