جمعه, ۷ ثور ۱۴۰۳

در راستای همگرایی منطقه‌ای

118999921_10216822059839046_1972071613383868762_o

استفادۀ انتخاباتی ترامپ از صلح افغانستان

14 September 2020

آیا انتخاب ۱۲ سپتمبر ۲۰۲۰ برای مذاکره میان گروه‌های افغانی براساس توافق صلح امریکا و طالبان، تصادفی است؟

برخی تحلیلگران معتقدند مذاکره بین الافغانی برای پایان دادن به جنگ داخلی در این کشور، درست يك روز بعد از سالگرد ۱۱ سپتامبر با هر دستاوردی، يك فرصت تبليغاتی در اختیار رئیس‌جمهور امریکا برای مبارزات انتخاباتی‌اش قرار خواهد داد.

به گزارش کشور به نقل از یورونیوز، گروه القاعده که تحت حمایت حکومت ادعایی طالبان در افغانستان بود در یازده سپتامبر ۲۰۰۱ یعنی نوزده سال پیش، حمله هایی تروریستی علیه امریکا انجام داد.

عجله دولتمردان امریکا برای مذاکرات میان گروه‌های افغانستانی در حالی است که جنرال كنت مك‌كنزی، فرماندهی ارتش امریکا در خاورميانه گفته است طالبان تاكنون هيچ شاهد معتبری مبنی بر قطع روابطش با القاعده ارايه نکرده است.

زمان تقریبی این توافق که نیمه اول سپتامبر سال گذشته اعلام شده بود در پی کشته شدن یک نظامی امریکایی بر اثر بمب گذاری در کابل، لغو شد. در آن زمان گروه شبه نظامی طالبان متهم شد که این بمب گذاری را انجام داده است. در نتیجه گفتگو میان گروه‌های افغانستانی که قرار بود در پی امضای این توافق انجام شود نیز به تعویق افتاد. البته گروه طالبان نیز خواهان آزادی شبه نظامیانش از زندان‌ها بود که روند مذاکره را به عقب انداخت.

حال رئیس جمهور امریکا می‌تواند این مناسبت را با دستاوردهای رياست‌جمهور‌ی اش پیوند دهد. همانگونه که در این روزها برقراری روابط دیپلماتیک میان بحرین و اسرائیل و همچنین تصمیم مشابه امارات متحده عربی آن هم با وساطت کاخ سفید می تواند برگ برنده‌ای برای ریاست جمهوری امریکا در این هفته های پایانی پیش از انتخابات باشد. این در حالی است که تلاش‌های امریکا برای صلح در افغانستان پیشینه‌ای طولانی دارد؛ تلاش‌هایی که بیشتر با شکست و ناکامی مواجه بوده است.

بر اساس اعلام وزارت دفاع افغانستان «۵۰ هزار تروریست در قالب ۲۱ گروه تروریستی، مسئول ایجاد نا امنی و بی‌ثباتی در این کشور آسیایی» هستند. برخی ناظران بین المللی نقش مذاکرات کنونی را برای آینده صلح در افغانستان مبهم می دانند، چرا که گروه‌های شبه نظامی و تندروی دیگری نیز در این کشور فعال هستند که به بی‌ثباتی در افغانستان دامن می زنند.

با این حال مذاکره کنندگان دولتی و همچنین وزیر خارجه امریکا نسبت به برقراری آتش بس در افغانستان خوش بین هستند اما در مقابل گروه طالبان سخنی از آتش بس بیان نکرده است. برقراری آتش بس دائمی از جمله مسائل مهمی است که در مذاکرات روز یکشنبه به آن پرداخته شده است. بر این اساس قرار شد تا کمیته‌های فنی از هر دو طرف، به این موضوع بپردازند.

مذاکره میان گروه‌های افغانستانی در حالی در جریان است که خبرها حکایت از آن دارد افغان‌های بسیاری از بازگشت طالبان به قدرت می ترسند. آنان معتقدند که مذاکره بین الافغانی فقط شاید بتواند شرایط خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان را پس از نزدیک به ۱۹ سال فراهم کند.

امریکا,انتخابات امریکا,ترامپ,صلح,طالبان,قطر