یکشنبه, ۱۶ ثور ۱۴۰۳

در راستای همگرایی منطقه‌ای

54730287_2103593333050231_3843830708686553088_o

غنی: ثباتی‌که از راه گلوله بیاید ثبات نیست

26 March 2019

رییس‌جمهور غنی در دیدار با خانم فدریکا موگرینی مسئول روابط خارجی و نمایندۀ خاص اتحادیۀ اروپا که در رأس یک هیأت عالی‌رتبه به کابل آمده بود، گفت: ثباتی‌که از راه گلوله بیاید ثبات نیست، بلکه فصل آغاز یک ناآرامی دیگر است.

آقای غنی گفت که شما در جریان پنج سال گذشته، نقش کلیدی در تقویت همه جانبه تحکیم دولت، تقویت پروسۀ صلح به رهبری و مالکیت افغان‌ها و کمک های بزرگ اقتصادی به ویژه میزبانی کنفرانس بروکسل را داشتید.

او گفت که اجندای اتحادیۀ اروپا ثبات، ختم جنگ و پیشرفت در جهان است. وی افزود که برای آینده افغانستان یک فرصت عظیم وجود دارد و آن این است که به بحران‌های چهل ساله نقطۀ پایان گذاشته شود.

وی ضمن استقبال از حمایت اتحادیۀ اروپا در برگزاری انتخابات در مطابقت به قانون اساسی افغانستان، گفت که صلح و پایان جنگ فرصتی است که مردم در آن شامل باشند و لویه جرگه مشورتی این فرصت را به مردم افغانستان می‌دهد که آینده خود را به گونه آزاد و اساسی، خود شان رقم بزنند.

رییس جمهور غنی از اجندای پنج فقرۀ اتحادیۀ اروپا در همکاری و تقویت دولت‌داری در افغانستان گفت که مبنای سیاست خارجی افغانستان، ایجاد دیدگاه مشترک با همکاران و تغییر دیدگاه بی‌طرف به مثبت و دیدگاه منفی به بی‌طرف و مثبت می‌باشد.

او خاطرنشان کرد که افغانستان در قلب آسیا قرا دارد تا قلب آسیا ثبات نداشته باشد، پروسۀ بزرگ تحول که در آسیا روی دست است، انجام شده نمی تواند. بنابرین انگیزه ها از منفی به مثبت تحول کند و تعهد اتحادیه اروپا که پروژه های بزرگ ارتباط منطقوی را تمویل و کمک می کند، یک قدم بزرگ در تغییر انگیزه است.

رییس جمهور غنی گفت که ملت افغانستان یک ملت آزاد است و آزادی ما از همه چیز دیگر برای ما ارزشمند می‌باشد و ثباتی را که در چهل سال گذشته می‌خواستیم باید نتیجه قانونمندی و حاکمیت قانون باشد، زیرا تنها از طریق حاکمیت قانون و سهم وسیع تمام مردم افغانستان به ویژه زنان، ثبات به وجود می آید.

او گفت: ثباتی که از راه گلوله، زور و تهدید بیاید، ثبات نیست، بلکه فصل آغاز یک ناآرامی دیگر است. وی افزود: افغانستان از خشونتی رنج می‌برد که محصول تنها شرایط داخلی نیست، بلکه محصول شرایط بین المللی و منطقوی است و ضرور می باشد که ما هر بُعد این مسئله را به دقت مدنظر بگیریم و راه حل واضح را پیشنهاد کنیم که پیشنهاد کرده‌ایم.

رییس جمهور مهمترین مسأله را وحدت ملی، ایجاد اجماع سیاسی و پیدا کردن راه حل سیاسی برای جنگ دانسته، گفت که امروز صلح به یک گفتمان ملی افغان ها تبدیل شده و این گفتمان ادامه می یابد و در چارچوب بحثی که در لویه جرگه مشورتی صورت خواهد گرفت، اقدامات بعدی ما انجام می شود.

او در اخیر سخنانش از مسوول روابط خارجی و نمایندۀ خاص اتحادیۀ اروپا    خواست که در نشست سوم پروسۀ کابل با دولت افغانستان همکاری همه جانبه نموده تا اهداف مشترک ما که مبدل کردن یک دنیای غیر مطمئن و مبهم به یک دنیای با ثبات و مطمئن برای آینده است، عملی گردد.

سپس خانم فدریکا موگرینی صحبت کرده گفت: سال های قبل که من به افغانستان آمده بودم، از صلح حرف زده نمی شد، اما امروز افغانستان در یک مرحله حساس تاریخ قرار دارد و صلح به یک بحث اصلی مبدل گردیده است، این نتیجه ابتکار شجاعانۀ رییس جمهور غنی بوده و اینکه بحث صلح جدی شده است، دیدگاه رییس جمهور می باشد.

خانم موگرینی گفت: زمان آن رسیده که تمام افغان ها آیندۀ شان و سرنوشت صلح را به دست بگیرند. وی افزود که اتحادیۀ اروپا در موارد همچون آتش‌بس قبول شده توسط طالبان و آغاز مذاکرات با حکومت افغانستان، ایجاد تیم مذاکراتی همه‌شمول که از تمام اقشار جامعه نمایندگی کند، به شمول نمایندۀ زنان، حفظ و تقویت دستآوردهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ۱۸ سال گذشته به ویژه دستآوردها در خصوص حقوق زنان، دختران، اطفال و اقلیت ها در کنار افغانستان قرار دارد.

مسوول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا گفت که ما به صورت دوامدار با امریکا، فدراتیف روسیه، چین، ایران، کشورهای آسیای میانه و سایر همکاران بین المللی در مورد صلح افغانستان صحبت کردیم و دیروز با رهبری پاکستان بحث های مفصل داشتیم که در یک اعلامیه مشترک نیز به نشر رسید و پاکستان از آغاز مذاکرات مستقیم طالبان و حکومت افغانستان حمایت کامل خویش را اعلام کرد.

خانم فدریکا موگرینی در اخیر سخنانش گفت که صلح در افغانستان برای این کشور، منطقه و اروپا مهم است و یگانه اجندای ما در افغانستان،تحکیم دولت‌داری و همچنان برقراری صلح، امنیت و انکشاف این کشور است.

صلح، اروپا، افغانستان، موگرینی، غنی